Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 076 - 596 34 09
  • info@vandongenadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een zakelijke financiering - Wat zijn de alternatieven?

Een zakelijke financiering krijgen als onderneming is niet eenvoudig; naast de huisbank zijn er ook alternatieven.

Voor een financiering ga je naar de bank, maar er zijn goede alternatieven. Leg je niet neer bij een afwijzing door jouw huisbank.

Banken verstrekken sinds de kredietcrisis moeilijker kredieten. Met een fantastisch plan met weinig risico’s kan het lukken, maar ze vinden vaak wel hiaten in jouw plan. Je kunt je erbij neerleggen, maar je kunt ook verder zoeken. Een aantal alternatieven willen wij graag toelichten.

Family, Friends & Fools

Dit is een leuke omschrijving van het geld halen binnen je eigen omgeving. Laat familie en vrienden investeren in jouw bedrijf. Dit kan op verschillende manieren. Naast een lening kun je ze ook mede-eigenaar (aandeelhouder) van het bedrijf maken. Zorg wel voor een goede vastlegging van de afspraken. Onderling kunnen jullie zelf de inhoud van afspraken vaststellen. Bepaal samen hoe hoog de rente is en wanneer de schulden weer afbetaald worden. De investeerders deels eigenaar maken is complexer. Informeer bij de notaris wat de mogelijkheden zijn en wat wijsheid is.

Geld bijeen brengen met crowdfunding

Met crowdfunding trek je geld aan van investeerders. Dit doe je via een crowdfundingplatform. Investeerders zijn bijvoorbeeld particulieren die geen genoegen nemen met de lage spaarrentes van dit moment. Afhankelijk van het bedrag dat je nodig hebt en het investeringsdoel, kun je het benodigde kapitaal binnen een paar dagen binnenhalen. Je hoeft er inhoudelijk niet alles over te weten om in de crowdfunding te stappen. Via de platformen kun je ondersteuning krijgen en advies inwinnen. Crowdfunding kan ook een mooie manier zijn om je onderneming in de schijnwerpers te zetten.

Geld lenen bij online banken

Naast de gevestigde orde aan banken komen er ook steeds meer kleine kredietverstrekkers op de markt. Het zijn geldverstrekkers die onder strikte voorwaarden en tot maximumbedragen snel geld kunnen verstrekken. Ze zijn snel, maar wel kritisch. Ze werken vaak met vaste risicoprofielen waar de ondernemingen in moeten passen. Ongeveer 60 procent van de aangevraagde kredieten wordt ook daadwerkelijk verstrekt.

Zoek een stille vennoot

Een andere optie is om een samenwerking aan te gaan met investeerders. Je kunt het zien als een investeerder die iets ziet in jouw plannen voor de toekomst. De stille vennoot werkt niet mee in de onderneming, maar verstrekt jou het kapitaal om te kunnen groeien. De stille vennoot wil rendement maken. Het kan bijvoorbeeld een gepensioneerde ondernemer zijn die op deze manier een rendement wil maken. Zorg er wel voor dat alle afspraken goed op papier gezet worden. Denk hierbij ook aan het scenario dat de onderneming (bijna) failliet gaat of de investeerder wil tussentijds weer uitstappen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.